Jump to content

Balıklarda Endokrin Bezleri


Önerilen İletiler

– Siklostomlarda bez, tipik folikülar yapısını gösterir. Foliküller farinksin ventralinde bağ dokusu içine gömülü olarak bulunurlar .

– Teleost balıklarda da durum aynıdır. Foliküller, farinks altında bağ dokusuna tek tek, veya küçük gruplar halinde gömülüdürler. Bu foliküller, genellikle, ventral aorta boyunca veya ventral aortadan solungaçlara giden yan kollar boyunca yerleşmişlerdir.

– Ancak, kılıç balığı ve ton balığının tiroid bezleri yaygın olmayıp, kitle halindedir.

– Fener balığında, tiroid folikülleri, büyük lenfatik sinüsler etrafında gruplanmışlardır ve tiroid hormonları lenf yoluyla kolaylıkla kalbe gelip, dolaşıma katılırlar.

– Teleost balıkların bazılarında tiroid bezi alışılmamış anatomik bir özellik gösterir. Şöyle ki: tiroid folikülleri, esas bulunması gereken yerden başka yerlerde bulunurlar. Örneğin Platypoecilus’ ta, böbrek, beyin, göz, özofagus ve dalakta, tiroid foliküllerinin bulunduğu, yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

– Elasmobranş balıklarda tiroid bezi tek parçalıdır ve türe bağlı olarak disk veya şişe şeklindedir.

– Amfibilerde tiroid bezinin etrafını bağ dokusu kılıfı çevirir. İki ayrı lop halinde olan tiroid bezinde, loplar Anuralarda nispeten birbirlerine yakın, Urodellerde uzak konumludurlar.

– Bazı Amfibi formlarının, tiroid bezleri yoktur ya da çok küçüktür. Bir Urodel türü, Typhlomolge de tiroid bezi çok küçüktür. Pelobates syriacus’ un tiroid bezi yoktur.

– Reptillerden, yılan ve kaplumbağalarda, tiroid bezi kalbin önünde, aortanın dallanma yaptığı bölgededir. Kertenkelelerde şerit şeklinde olan bez, bazı türlerde iki lopludur ve iki lobu ince bir köprü birbirine bağlar.

– Kuşların tiroid bezleri, iki lop halindedir. Bu loplar, klavikula kemikleri hizasında, trakenin ön tarafında konumlanmışlardır.

– Memelilerde, boyun bölgesinde trakenin önünde yer alan tiroid bezi iki lopludur. Bu loplar, bir köprü ile birbirleriyle birleşirler. Prototherian memeli örneği, Echidna da, tiroid bezi, böbrek şeklinde olup tek parçalıdır ve toraks bölgesinde yer alır.

Yorum bağlantısı

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 9 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel biyoloji haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Biyoloji Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız mail adreslerimizden iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.