Jump to content
Biyolokum

Enzim Biyoteknolojisi

Önerilen İletiler

Biyolokum

Enzim; Canlı hücrelerde bulunan biyokimyasal reaksiyonları hızlandıran veya aktivasyon enerjisini düşüren biyolojik katalizörlerdir.

Yapısı; Apoenzim + Koenzim(Vitamin)                                                                                                                                                    

             (Protein)+  Kofaktör(Mineral maddeler Mg+2,Cl-2) = HOLOENZİM

            (Büyük moleküllü)

              Basit enzim: Pepsin, tripsin, kimotripsin

Enzimlerin Çalışmasını Engelleyen Faktörler:

  1. Sıcaklık
  2. pH
  3. Substrat miktarı
  4. Reaksiyon süresi
  5. Enzim miktarı
  6. Koenzim varlığı
  7. İnhibitör ve aktivatör varlığı

Enzim İnhibitörleri: Enzim aktivitesini inhibe edici maddelerdir.(Ağır metaller, bakır, civa, siyanür)

ENZİMLERİN SINIFLANDIRILMASI

1.       Oksiredüktazlar

2.       Transferazlar

3.       Hidrolazlar

4.       Lipazlar

5.       Ligazlar

6.       İzomerazlar

 

1)Oksiredüktazlar: Redoks tepkimelerini katabolize eder. Örneğin; peroksidaz, katalaz

2)Transferazlar: Hidrojen dışında atom gruplarının transferini gerçekleştirir. Örneğin;         -COOH,-NH2

3)Hidrolazlar: Bazı makro moleküllerin bağlarını çözer. Örneğin; Reaksiyona su sokarak işlem yapılır.

4)Liyazlar: Aminoasitlerin dekarboksilasyonuna neden olurlar (Karboksil grubu uzaklaştırılır.)

5)Ligazlar: Yeni bir ürün sentezler, birleştirici enzimlerdir.

6)İzomerazlar: Molekülde iç değişikliğe neden olur. Molekülün dizilişini değiştirir.(izomer form oluşturur.)

ENZİM KAYNAKLARI

1.       Bitki: Proteoz, amiloz, lipoksigenoz

2.       Hayvan: Rennin, pankreaktik tripsin, Lipazlar

3.       Mikroorganizma

Bitki ve Hayvanlardan Elde Edilen Enzimlerin Özellikleri;

1.       Mevsimlere göre değişiklik gösterirler,

2.       Düşük konsantrasyonlarda bulunurlar,

3.       Enzimin hazırlanması pahalıdır ve sınırlıdır.

Mikrobiyel Enzimler;

1.       Enzimler mikroorganizmalardan izole edilir.

2.       Saflaştırılır.

3.       Daha sonra kullanılır.

Mikrobiyel Enzimin Avantajları;

1.       Kullanımının kolay olması

2.       Aktivite ve özgül özelliklerinin yüksek

Enzim üretimi için seçilecek mikroorganizmaların özellikleri;

  1. Sürekli olmalı (devamlı)
  2. Stabil olmalı (kararlı)
  3. Ucuz besi ortamlarında üreyebilmeli
  4. Toksik madde oluşturmamalıdır
  5. Aktivite göstermemelidir

Bazı Mikrobiyel Enzimlerin Kaynakları ve Kullanım Alanları

Enzimin Adı

Kaynağı

Kullanım Alanı

Rennin

Mucor spp.

Peynir

Pektinaz

Aspergillus niger

Meyve suyu endüstrisinde durulma amaçlı kullanılır.

 

Lipaz

Geotnichum candidum

Peynirde olgunlaşma sağlar.

 

Amilaz

Bacillus subtilus

A.niger

Unlu mamüllerde, nişasta parçalamayı sağlar, boyatmayı geciktirir, Hamur ve kabuk bağlama özelliklerini iyileştirir.

Seluloz

Penicillium spp.

Selülozu parçalar, kâğıt endüstrisi, tekstil, dericilik

 

Proteinaz

Seluloz

Pektinaz

 

     ____

Meyve suyu, şarap

Lipaz

Aminaz

Peptinaz

 

     ____

Deterjan

Mikrobiyel Enzimlerin Verimini Artırmak İçin Kullanılan Faktörler

  1. Mutasyon veya rekombinant DNA teknolojisi (genetik yapı değişimi )
  2. Organizmanın gelişme şartlarının iyileştirilmesi

Enzim Üretiminin Kontrolü

  1. İndüksiyon; Reaksiyona katılan bir enzimin üretim miktarını veya hızının artırılmasına indüklenebilen enzim denir.
  2. Represyon; Reaksiyona katılan bir enzimin üretiminin yavaşlamasıdır. İkiye ayrılır

a)      Katabolik Represyon; E.coli gelişen besi ortamında önce sorbitonun parçaladıktan sonra glikozu parçalar. Buda represyon olarak kullanılır.

Önlemek için ;  Represyona daha dayanıklı mutant kullanılması,baskılayıcı karbon kaynakların kullanılması.

b)      Son Ürün Represyonu; Metabolizmanın son ürünleri metabolizmalarla ilgili olan enzimlerin oluşumunu engeller. E.coli arjinin biyosentezini gerçekleştirir. Ortama arjinin konulduğu zaman reaksiyon yavaşlar.

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Misafir
Misafir olarak yorum yapıyorsun, buradan giriş yaparak yorum yapabilirsin.
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Adresiniz otomatik olarak yerleştirildi.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 6 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

×

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.