Jump to content

sesele

Üye
  • İçerik sayısı

    1
  • Katılım

  • Son ziyaret

Topluluk Puanı

0 Nötr
  1. Gıda Terörü

    Gıda Terörü 1.Etiketler Merhaba son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve yaşam kalitesini oldukça etkileyen hatta bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek bir konuyu sizinle paylaşmak isterim. Çoğumuz gıda alışverişi yaparken elimize ne gelse alır mıyız? Yoksa marka mı seçeriz? Peki bunlar yeterli olur mu mesela tavuk alırken üzerindeki etikette aşağıdaki gibi bir ibare vardır hiç dikkat ettiniz mi? Tavuk dışkısından bulaşma ihtimali olan bir bakterinin 72°C üstündeki sıcaklıklarda ölebildiğini biliyoruz. Özellikle bu sebepten tavuk ile ilgili gıda zehirlenmeleri meşhurdur. Hatta en son 26 yaşında bir gencin bu sebepten öldüğünü okumuştum. Hal böyleyken memlekette yönetmelikler ve kanunlar çok önemli rol oynamakta hatta bu işin yürütme kanadına da çok önemli görevler düşmektedir. Ama firmalar bu kuralların çoğuna uygun olmayan şekilde piyasaya ürün sürebiliyorlar. Bu durumda biz bilinçli olursak her şey değişir. Bu yazıyı yazmamdaki asıl amaç farkındalık sahibi olmak ve etrafımıza bunu yaymaktır. Peki şimdi ürün alırken nelere dikkat edeceğiz? · Birincisi etiketin üzerinde yazan koşullarda satıldığına dikkat edeceğiz. Yani +4°C muhafaza ediniz şeklinde yazıyorsa o koşulda satın alacağız. Örnek yumurta ve sucuklarda böyle bir koşul var ama dışarıda satıldıklarının örneği de var. · Etiketlerin üzerinde detaylı bilgi arayacağız zaten markaları karşılaştırdığınızda aradaki farkı görüyor olacaksınız. Belli bir süre sonra belirlenmiş olacaktır tercihleriniz. · Ürünlerin üzerinde TETT (tavsiye edilen tüketim tarihi) ya da SKT(son kullanma tarihi) tarihlerinin olmasına dikkat edin. Bazı ürünler doğası gereği tavsiye edilen tüketim tarihi bazı ürünlerde de son kullanma tarihi diye geçer. SKT yazanlarda o tarih hayati önem taşır. · Ambalajlarını kontrol etmelisiniz. Bozulmuş, bombaj yapmış(aşağıdaki gibi ), şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çöküntüye uğramış ambalajlı ve kenarı paslanmış kutu konserve gıdaları kesinlikle almamalısınız. · Gıda katkı maddesi içermeyen doğal gıdaları tercih etmeliyiz. Genelde bunlar E250 gibi kodlarla not edilmiştir. Birçoğunun sağlık üzerine direkt etkisi olmasa da dolaylı yoldan etkili olup çocuklarımızı gelişimi için tercih edilmemesi gerekmektedir. · Ürünlerin ışınlanmamış olması nem ısı ışık gibi koşullarına da bakılması ve bu koşullarda satılmasına da dikkat edilmeli. Son zamanlarda baharatlarda duyduğumuz ultra viole ışınlar altında kuruma işlemi kanser hücrelerini tetikleyebileceğinden aldığımız ürünün ışınlanmamış olmasına dikkat edeceğiz. Bu ibare varsa almayacağız. Yoksa zaten ışınlanmamış demektir. Bu yazımda söyleyeceklerim bu kadar konu hakkında sormak istediklerinizi yanıtlayabilirim. Umarım farkındalık yaratabilmişimdir. SEVGİLERLE

Hakkımızda

Biyoloji Günlüğü ülkemizdeki biyoloji öğrencileri, mezunları ve çalışanları adına kar gütmeyen bir proje olarak 6 senedir faaliyetlerine yılmadan devam etmeye çalışan masum bir projedir. Lütfen art niyetinizi forumdan uzak tutunuz. Bize iletişim formu aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz biyolojigunlugu@gmail.com veya admin@biyolojigunlugu.com adresine mail de gönderebilirsiniz. Bizimle arşivinizi paylaşmak isterseniz wetransfer.com üzerinden biyolojigunlugu.com adresine dosya transferi olarak iletmeniz yeterlidir, sizin adınıza paylaşılacaktır.

×

Önemli Bilgilendirme

Kullanım Şartları, Gizlilik Politikası, Forum Kuralları sayfalarına göz atınız.